Diós babpástétom (májkrém szerű)
5 dkg darált dió,
15dkg száraz, fehér bab (megfőzve) vagy egy fehérbabkonzerv,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kk őrölt pirospaprika, só,
2 ek olaj,
késhegynyi őrölt szerecsendió.
Először a vöröshagymát összekockázva megdinszteljük olaj és kevés víz hozzáadásával. Amikor kész, beleforgatjuk az összeaprított fokhagymát. Ezzel már csak éppen rottyanjon. Ezután az összes hozzávalót poharas turmixgépben pár percig turmixoljuk. A bab levét utólag adagoljuk bele, hogy ne legyen túl híg.
Sárgarépa kence
4 db sárgarépa lereszelve nagylyukú reszelőn,
1 vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,
só,
1 teáskanál majoranna,
1 mokkáskanál köménymag,
petrezselyemzöld ízlés szerint.
A lereszelt sárgarépát a kockára darabolt vöröshagymával kevés vízzel, olajjal megpároljuk. A fűszereket belekeverve botmixerrel kiturmixoljuk. Ha petrezselyemmel is fűszerezzük, azt turmixolás után, apróra darabolva keverjük a kencénkhez. Pár csepp citromlével ellensúlyozzuk a répa édességét, és kellemes ízharmóniát teremtünk.
Padlizsánkrém kesumajonézzel
2 padlizsánt gázlángon időnként megforgatva megsütünk. Ha van lángelosztó lemezünk, vagy szita, akkor a kettő egyszerre ráfér egy platnira. Lehúzzuk a héját, apróra vágjuk, picit megsózva, fakanállal habosra keverjük. Iluska néni szerint a padlizsánt ne turmixoljuk, mert attól megváltozik az íze.
Majonézhez: 5 dkg kesudiót, 4 evőkanál főtt rizst, 1 mokkáskanál kurkumát, fél citrom levét, 4 evőkanál olajat, sót ízlés szerint, 1 dl vízzel összeturmixolunk. Tejföl sűrűségű legyen.
Ha hígnak találjuk főtt rizst, ha sűrű, akkor vizet teszünk bele.
A kikavart padlizsánt a kész majonézzel vegyítjük.
Általában igaz a kencékre, pástétomokra, hogy egy pár óra hűtőben való pihentetés alatt érnek igazán össze az ízek.
Jó étvágyat!